Kto rzadziej korzysta z Internetu, tego telefon bardziej rozprasza
26 stycznia 2017, 13:17Sama obecność telefonu komórkowego może niekorzystnie wpływać na wyniki poznawcze, zwłaszcza u osób, które rzadziej korzystają z Internetu.
Stranding - skutek wyczerpującej ucieczki przed ludzkim hałasem
16 marca 2017, 12:19Delfiny płynące z maksymalną prędkością zużywają prawie 2 razy więcej energii na uderzenie płetw niż ssaki płynące w bardziej zrelaksowanym tempie.
Papierowy generator plazmy odkazi powierzchnię w 10 s
2 maja 2017, 11:55Zespół z Rutgers University wynalazł skuteczny, a zarazem niedrogi sposób na zabijanie bakterii i odkażanie powierzchni za pomocą urządzenia produkowanego z papieru.
Kwantowa rewolucja polskich fizyków
12 czerwca 2017, 09:58Dr hab. Magdalena Stobińska z Uniwersytetu Warszawskiego zaprezentowała na łamach prestiżowego czasopisma Physical Review Letters nową metodę kwantowego sterowania cząstkami światła (fotonami).
Odkryto nowy sposób magazynowania żelaza w mikroorganizmach
7 sierpnia 2017, 12:23Naukowcy z Uniwersytetu Georgii odkryli nowy sposób magazynowania żelaza w mikroorganizmach.
Starożytni Grecy budowali świątynie i miasta na liniach uskoku?
13 września 2017, 10:23Starożytni Grecy najprawdopodobniej celowo budowali swoje święte miejsca na ziemiach dotkniętych wcześniej aktywnością sejsmiczną.
By jeść mniej, pokarmy powinno się nazywać posiłkami, a nie przekąskami
31 października 2017, 06:22Kiedy produkty spożywcze reklamuje się jako przekąski, a nie posiłki, ludzie się przejadają.
Obunogi rozdrabniają reklamówki na miliony części
12 grudnia 2017, 06:14Pojedyncza torba plastikowa może zostać rozdrobniona przez organizmy morskie na ok. 1,75 mln mikroskopijnych kawałków.
Relokacja funkcji językowych po lewostronnym udarze okołoporodowym
19 lutego 2018, 12:49Dzieci, które przechodzą udary okołoporodowe w obrębie lewej półkuli, mają funkcje językowe zlokalizowane w prawej półkuli.
Nowy (prozdrowotny?) polisacharyd z mchu
23 kwietnia 2018, 11:44Badając ewolucyjną historię betaglukanu, naukowcy odkryli w modelowym mchu Physcomitrella patens nowy rodzaj polisacharydu. Mają nadzieję, że uda się go wykorzystać do różnych celów, nie tylko prozdrowotnych.